Spring naar content

JongRES Groningen: Bustour

Groningen

21 juni 2023

JongRES gaat de weg op en stapt in de realiteit van de energietransitie in Groningen!

Een avontuur vol inspiratie en nieuwe inzichten, terwijl we een kijkje nemen bij verschillende locaties die een rol spelen in de overgang naar duurzame energie. 

Onze eerste stop brengt ons naar de Gasunie, waar we worden verwelkomd door Hans Duym. Hij neemt ons mee in de wereld van de energietransitie en de manier waarop de Gasunie hiermee omgaat. 

Vervolgens gaan we naar de prachtige zonne-akker van energiecoöperatie de Eekerpolder. Deze zonne-akker is niet alleen bijzonder vanwege het feit dat 50% ervan eigendom is van de energiecoöperatie, maar ook vanwege de unieke combinatie met kleinschalige landbouw om de biodiversiteit te vergroten. Na een rondleiding worden we uitgedaagd om in groepjes te brainstormen over verdere ontwikkelingsmogelijkheden voor dit terrein. 

Onze laatste stop gaat naar Avitec, een bedrijf net over de grens van Groningen naar Drenthe. Hier ontmoetten we Arjan Ensink, die ons mee zal nemen in zijn ervaringen met de aanleg van een zonnepark van maar liefst 18.000 zonnepanelen. Het bijzondere aan dit project is de zorgvuldige inpassing in de omgeving, waarbij de vloeivelden van Avebe en een voormalig productiebosterrein werden benut. Door intensieve participatie en aandacht voor landschappelijke aspecten is het park gerealiseerd zonder enige vorm van bezwaar of zienswijze. Een prachtig voorbeeld van hoe duurzame energieopwekking hand in hand kan gaan met draagvlak van de omgeving.

Blijf op de hoogte van JongRES Groningen via onze social media-kanalen voor meer updates en toekomstige evenementen.