Spring naar content

Actueel uit de regio’s

Lees hier alles wat we al voor elkaar hebben gekregen!

  • Alle nieuws
  • Regio's

Filter

Filteren

  • Alle nieuws
  • Regio's

Nationaal

Inbreng verkiezingsprogramma’s: Zet decentraal centraal

Jongeren uit diverse regio’s geven een duidelijk signaal; ze zijn erg trots op hun regio, maar tegelijkertijd zien ze dat in Nederland de regio’s gedurende een lange tijd geen prioriteit zijn geweest. Om deze koers te veranderen, is het cruciaal om de focus weer gelijkmatig over alle regio’s te verdelen, dat betekent ook dat we nu serieus moeten inzetten op de regio’s. Jongeren willen in hun eigen regio blijven wonen en streven ernaar deze leefomgeving toekomstbestendig en aantrekkelijk te maken. Daarom doen we een dringende oproep: zet in op een sterke regio, kies voor verbondenheid en lokaal, zet decentraal centraal! We hopen dat de ideeën en belangen van jongeren uit de regio geïntegreerd  worden in alle verkiezingsprogramma’s. De regio’s zijn te lang onderbelicht gebleven en verdienen nu een prominente plek op de politieke agenda. 

Inbreng JongRES – Zet de regio weer centraal

Lees meer

Energy Reinvented Community

Ons bestuurslid Justus van Peer sprak namens JongRES Nederland de aanwezigen van de Energy Reinvented Community toe met de woorden: ‘Elke beslissing die jij maakt, heeft toekomst op mijn leefomgeving’. Zijn constructieve, positieve maar ook kritische verhaal ging in op de grote uitdagingen die ons weerhouden van het opschalen van de energietransitie.

Lees meer

Bezoek Commissiedebat Tweede Kamer: RES

Vandaag waren we bij het Commissiedebat over elektriciteitsnet, energie-infrastructuur en RES in de Tweede Kamer. Hier hebben we verschillende Kamerleden gesproken over de problemen en oplossingen die we zien in de uitvoering van de energietransitie. Als jongeren maken wij ons hier zorgen over, want het is onze toekomst! Daarbij hebben we ons position paper ook overhandigd.

Lees meer

Bezoek Minister Rob Jetten: ‘Jongeren willen daadkracht’

“Jongeren willen daadkracht in de energietransitie.”

Dat was de boodschap die we vandaag aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie hebben gebracht. In Nederland wordt de energietransitie voor een groot deel decentraal uitgevoerd. Dat is in ieder geval de bedoeling. In de afgelopen jaren hebben alle regio’s afgesproken hoeveel duurzame energie ze kunnen en willen opwekken. Op veel plekken lukt dat, op sommige nog niet. Daar maken jongeren zich zorgen over.

Lees meer

Friesland

JongRES Fryslan: Bezoek aan Wethouder Evert Stellingwerf & Regio Coördinator van de Friese Energietafel/RES Fryslân Alan Laws

Onlangs hebben Fenna de Jong en Duco Pietjou namens Jong RES Fryslân een kennismakingsgesprek gehad met Wethouder Evert Stellingwerf & Alan Laws, Regio Coördinator van de Friese Energietafel/RES Fryslân. Tijdens deze kennismaking hebben zij een one-pager overhandigd.

Lees meer

Friesland

JongRES Fryslân: Sessie ‘Jongeren runnen de energietransitie’

Wat gebeurt er als de hele energietransitie door jongeren gecoördineerd en uitgevoerd zou worden? Onze jongerenvertegenwoordigers Bart Scholten & Duco Pietjou begeleiden een sessie voor Friese jongeren waar deze vraag centraal stond. We voerden een gesprek over de rol die jong talent kan en moet spelen binnen de uitdagingen van de energietransitie. 

Lees meer

Friesland

JongRES Fryslân: Friese Energie Alliantie wil lokale kansen koppelen

JongRES Fryslân neemt deel aan de Friese Energie Alliantie (FEA). De FEA is een van de partners van de Friese Energietafel en vormt een unieke samenwerking tussen elf verschillende maatschappelijke organisaties die vanuit hun eigen kennis, ervaring en achterbannen samen het verschil willen maken in de Friese Energietransitie.

Lees meer

Zuid-Limburg

JongRES Limburg: Verkenning kernenergie

Anderhalve week geleden heeft de provincie Limburg aan Fons Jansen, vertegenwoordiger van JongRES Limburg, gevraagd om namens Jong RES Limburg de perspectieven van jongeren te delen over de verkenning van kernenergie in Limburg.

Lees meer

Zuid-Limburg

JongRES bij European Sustainable Energy Week 2023

Fons Jansen, vertegenwoordiger van JongRES Limburg was aanwezig bij European Sustainable Energy Week 2023 (#EUSEW2023). Naast politieke topfiguren, ontmoette Fons ook weer goede vrienden en bekenden van Generation Climate Europe (GCE), YES-Europe (Young leaders in Energy and Sustainability) en European Youth Energy Network – EYEN

De YES Europe sessie over jongeren in energiecoöperaties zat ontzettend vol en toont de interesse die studenten en young professionals hierin hebben. 

Lees meer